NIEUWE UITGAVEN 2012
Jaar index
Stripdagen Haarlem, 2 - 2 juni 2012
Programmaboek van de 11e editie van de Stripdagen Haarlem. Deze stripbeurs wordt sinds 1992 ieder even jaar georganiseerd door Stichting Beeldverhaal Nederland. Joost Pollmann is al vele edities degene die als kenner van strips en beeldcultuur de inhoud van het programma en de thema's bedenkt en invult. De ondertitel van Stripdagen Haarlem 2012 luidt: Ver weg / Vlakbij.De Arabische beeldcultuur is dit jaar gekozen als een van de hoofdthema's van editie 2012. Dat er in de Arabische wereld, van Marokko tot Qatar, een overdaad aan strips, cartoons en andere vormen van beeldcultuur te vinden is, zal voor velen nieuws zijn. Toch is het zo. Ondanks het hardnekkige misverstand dat het maken van afbeeldingen in islamitische landen verboden zou zijn. Om aan deze misvatting een einde te maken is er tijdens Stripdagen Haarlem 2012, veel aandacht besteed aan  Arabische strips en cartoons. Ondermeer een lezing door Joost Pollmann met de titel Chouf! Qra! (Kijk !  Lees!)
Maasland Strip, 15 april 2012
Voor de 8e keer werd in 2012 dit Stripfestival in Maasmechelen gehouden. Special guest was dit jaar Frank Pé , auteur van tekenverhalen zoals de reeks Broussaille en de trilogie Zoo, Ragebol,... Pé is bij uitstek de tekenaar van de dierenwereld. Het is wellicht minder geweten, maar Frank ontpopt zich ook als performer ! Hij schildert zijn fresco’s en maakt zijn tekeningen rechtstreeks voor de ogen van het publiek. Gasten waren onder anderen Hachel, J.M.Krings, Dick Heins, Bruno di Sano, Wim Swerts, Jean Pol,...
De Stripdagen 2012. 100 Jaar Toonder.
De 44ste editie van De Stripdagen werd in 2012 georganiseerd in de Evenementenhal Gorinchem. Het evenement staat in het teken van Marten Toonder (1912-2005), de geestelijk vader van Tom Poes.
Het evenement sluit aan bij het Toonderjaar 2012, waarin diens 100ste geboortedag wordt gevierd met onder meer drie grote overzichtsexposities en een musical.
Overigens hebben deze Stripdagen ook een buitenaards tintje. André Kuipers spreekt de liefhebbers van het beeldverhaal zaterdag toe vanuit het ruimtestation ISS. Hij breekt in tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Stripschapprijzen. Die voor de 39ste keer zijn uitgedeeld. Eric Heuvel werd in 2012 de winnar van de Stripschapsprijs.
Kuifje Index 1946 - 1993
De complete Kuifje Index bevat 346 pagina's waarin alles staat wat er in het weekblad verschenen is gerangschikt op serie en auteurs. Daarnaast nog veel meer weetjes en andere dingen. De index is samengesteld door Ed Hengeveld en Johan Leever. André Wijntjes geeft via zijn Uitgeverij Kippenvel nog meer tijdschriften en indexen uit: Heuvel Magazine, Gleever Magazine, Pep Index, Kuifje Index, Sjors en Sjimmie index en nog indexen van veel meer andere stripbladen.
Politiek in Prent 2011
Siegfried Woldhek is de winnaar van de INKTSPOTPRIJS 2011, de prijs voor de beste politieke spotprent die het afgelopen jaar is gepubliceerd in de landelijke en regionale pers. Hij ontving de prijs op dinsdag 17 januari 2011 in Perscentrum Nieuwspoort uit handen van juryvoorzitter Ghislaine Plag bij de opening van de tentoonstelling Politiek in Prent 2011.
De tekening verscheen in maart in NRC Handelsblad. staatssecretaris Henk Bleker vertrapt op de prent met zijn klompen een paar bloemen. ,,Ook al is één expliciete gebeurtenis - het natuurbeleid - de aanleiding voor deze tekening, het voelt meer als een totale typering van Henk Bleker'', vindt de jury. Ze beoordeelde de tekening van Bleker als een prachtig getekend portret, dat op ,,sublieme wijze een mengeling van sluwheid, onverzettelijkheid en machtsbelustheid uitdrukt, impliciet en zonder tekst''
Een Museum voor Hans G. Kresse
Een Museum voor Hans G. Kresse is een prachtig overzicht van het werk van Hans G Kresse met o a Eric de Noorman , zoals dat sinds 2010 in het Kresse Museum te Gouda te zien is. Het boek is in vier verschillende edities uitgegeven.
Hans Kresse, zoon van een Duitse violist, was al in zijn jeugd verzot op tekenen en daarbij een fervent padvinder.Iin 1938 debuteerde hij in het padvindersblaadje De Verkenner, met zijn strip Tarzan van de apen.  In 1942 mocht hij ongeschikt verklaard voor de Duitse Wehrmacht de militaire dienst verlaten. Eerst werkte hij bij een nationaal socialistische tekenfilmstudio, voordat hij bij de Toonder Studio's te recht kwam. Daar maakte Kresse ook illustraties voor Toonders illegale tijdschrift Metro. Kresse leverde illustraties voor omslagen en strips voor weekbladen als Revue, Margriet, Donald Duck, Pep en Tom Poes Weekblad. Daarnaast sierden zijn illustraties de boeken van Pim Pandoer,  Arendsoog en De Vijf.
Bommel en Bijbel
In zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes portretteerde Marten Toonder met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verbazend dat hij zich daarin ook bezig heeft gehouden met het calvinisme, dat immers als een belangrijk bestanddeel van de Nederlandse volksaard wordt gezien.
Op een fraaie manier verbeeldde hij dit bijvoorbeeld in de Zwarte Zwadderneel. Deze boeteprediker tegen hovaardij en winderigheid bedient zich van een prachtige variant op de ‘tale Kanaäns’. Want Toonder was ook een liefhebber van archaïsch woordgebruik, dat hij in het bijzonder aantrof in de taal van de oude Statenbijbel.
Neerlandicus en Bommelkenner Klaas Driebergen (1979) gaat in zijn boek Bommel en Bijbel uitgebreid op dit alles in. Een aantal verhalen waarin de Bijbel en het christendom een belangrijke rol spelen, worden diepgaand door hem geanalyseerd. Een boek dat dieper ingaat op de inhoud en de achterliggende ideeën van de Bommelverhalen.
Bommel
In 2012 wordt gevierd dat het honderd jaar geleden is dat de schrijver en striptekenaar Marten Toonder werd geboren. Speciaal wordt hiervoor een herdenkings uitgave verspreid in 4 verschillende edities. Bijzonder aan al deze uitgaven is de unieke Tom Poes-bladstrip uit 1946 die erin is opgenomen. De Toonder Studio’s maakten in 1946 drie zogeheten mutoscoopboekjes met een Tom Poes-strip. Mutoscoopboekjes zijn boekjes die als je ze heel snel doorbladert, je de indruk geven van een tekenfilm. Speciaal voor de BOMMELglossy is deel 1 van de bijzondere Tom Poes-strip opgenomen rechtsboven aan de pagina’s van de eerste druk van de tijdschriftuitgave. In de herdruk van de BOMMELglossy staat deel 2 van de strip. In de hardcover uitgave staat deel 3, volgens kenners het zeldzaamste deel.
Bommel Glossy
De Bommel-glossy is een eenmalige uitgave ter gelegenheid van het Toonderjaar met als hoofdredacteur Olivier B. Bommel zelf, dus alles vanuit het perspectief van een heer van stand.
Het staat vol met interviews met zo’n beetje alle personen die een rol hebben gespeeld in het leven van Bommel of diens geestelijk vader Marten Toonder. Zo komen Toonders kleindochter Milou en zijn pleegzoon Paul Hellmann uitgebreid aan het woord. Ook Toonder-biograaf Wim Hazeu, Bommel-tekenaar Dick Matena en Toonders rechterhand, Carla Back, krijgen een prominente plek.
De Bommel-glossy verschijnt in vier verschillende uitvoeringenL een magazine-uitgave, een hardcover, een luxe genummerde uitgave in linnen band (1000 stuks), een luxe editie in fluwelen band (genummerd en gesigneerd, 100 stuks)
Zeg nu zelf....  Bevlogen uitspraken van een heer van stand.
De taaltuin van Toonder ligt vol schatten. Dit citatenboek geeft u een indruk van Toonders taalvirtuositeit. Het Bommelcitatenboek is een eerbetoon aan Marten Toonder die onze taal verrijkt heeft, niet alleen met nieuwe woorden maar ook met zijn humor, ironie en relativering. Pim Oosterheert, de samensteller van dit boek, heeft de beste citaten uit de Bommelsaga geselecteerd en gerangschikt naar onderwerpen en voorzien van een verwijzing naar de oorspronkelijke vindplaatsen. Ook vindt u in dit boek karakterbeschrijvingen van de hoofdfiguren uit de Bommelsaga. Dit boek is niet alleen een must voor de echte Bommel liefhebber maar voor iedereen om te gebruiken bij bijvoorbeeld de voorbereiding van een toespraak. Het boek is prachtig vormgegeven en rijk geïllustreerd.
Marten Toonder, een dubbel denkraam. Een schrijversprentenboek.

Dit schrijversprentenboek bevat nooit eerder gepubli-
ceerde foto’s en tal van illustraties die de veelzijdigheid van Toonders kunst demonstreren.Verder bevat het boek tal van schetsen, handschriften, typoscripten
Marten Toonder, een biografie.
Biograaf Wim Hazeu, bekend van de biografieën van Achterberg, Escher, Slauerhoff en Vestdijk, had als eerste toegang tot de nalatenschap van Marten en Jan Gerhard Toonder. Hij deed onderzoek in tal van archieven en sprak met tientallen ooggetuigen. Het resultaat is een onthullende en bizarre reconstructie van het leven van de schepper van de Bommelsaga.
PEP Index (herdruk)
Chouf !  Qra !
De Arabische Lente... Vaak zijn Twitter en Facebook de grote aanjagers genoemd. Maar kán dat wel, in landen waar een groot deel van de bevolking analfabeet is? Want ook voor social media moet je kunnen lezen en schrijven.
Van Marokko tot Qatar worden strips en cartoons gemaakt, maar hier kent bijna niemand ze.
In Noord-Afrika en het Midden-Oosten lopen heel veel politieke cartoonisten rond, die op hun eigen manier bijdragen aan de Arabische Lente, soms met gevaar voor eigen leven. De Syrische tekenaar Ali Ferzat raakte bij een aanval van de geheime dienst ernstig gewond en woont nu in Koeweit. In Marokko kreeg de cartoonist Khalid Gueddar een boete van 270.000 euro wegens belediging van het koningshuis. Tekenen kan gevaarlijk zijn.
In Chouf! Qra! (Kijk! Lees!) geeft Joost Pollmann een overzicht van wat er in de Arabische landen wordt getekend en uitgegeven. Vroeger en vandaag.
De Toonder Animatiefilms
Bijna iedereen kent Marten Toonder als schrijver en striptekenaar. Zijn rol als film maker is tot op heden nauwelijks belicht. Dit boek bevat veel nieuwe informatie en beeldmateriaal rondom Toonders tekenfilmactiviteiten. Jarenlang behoorden Toonder Animatie tot Nederlands grootste filmproductiebedrijf. Dit boek beschrijft de geschiedenis van dit omvangrijke bedrijf. Vanaf Toonders eerste tekenfilm experimenten tot aan de laatste producties die in de Toonder Studio’s werden gemaakt.

Deze prachtige luxe uitgave bevat meer dan 500 afbeeldingen, waaronder productiefoto’s, potloodschetsen en storyboards en een DVD met 30 reclame en animatiefilmpjes.
X
Home
STRIPH012
MAASL008
STRIPS042
WIJNTJ027
LINDF001
DRIEB001
DRIES003
DRIES003-01
OOSTE005
DRIEB002
HAZEU001
WIJNTJ003-02
POLLM010
VRIEJ001
2010
2008
2009
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020